Haaientanden

Haaientanden

Cadzand en Nieuwvliet zijn bekend om hun haaientanden. Deze zijn hier met het blote oog, gewoon langs het strand te vinden. Ze zijn de vorige eeuw vrijgekomen door het verschuiven van de aardlagen en door de februari-storm van 1953. Ook door het opspuiten van zand uit zee om de duinen te versterken, zijn veel haaientanden op het strand terechtgekomen. Daardoor zijn Cadzand en Nieuwvliet dé plek om haaientanden te zoeken.

Haaientandbeeld

Haaientandbeeld

Oorsprong

Vroeger, miljoenen jaren geleden, lagen de plaatsen die nu Cadzand en Nieuwvliet heten nog veel zuidelijker dan nu. In de warme zee zwommen dieren als haaien, roggen, walvissen, dolfijnen en allerlei soorten vissen. Als deze dood gingen zonken hun resten naar de bodem om daar te fossiliseren.

Om het strand wat op te hogen zuigt men tegenwoordig zand uit de Westerschelde op en spuiten dat op het strand. In het zand zitten de beroemde fossiele haaientanden en nog veel meer fossielen van de dieren die daar vroeger hebben geleefd.

De meeste fossielen worden gevonden in de ‘Verdronken Zwarte Polder’, een natuurgebied ten oosten van Cadzand, nabij Nieuwvliet. De fossielen stammen uit het Paleoceen, Eoceen, Oligoceen, Mioceen, Plioceen en soms ook het Pleistoceen tijdperk. In de Verdronken Zwarte Polder en in Cadzand zelf liggen vooral de wat jongere soorten met als meest voorkomende haaiensoort de Miocene ‘Isurus hastalis’. Verder naar het oosten, richting natuurgebied ‘het Zwin’ en de Belgische stad Knokke-Heist, komen de oudere tanden meer voor. De meest voorkomende haaiensoort is daar de Eocene ‘Striatolamia macrota’.

Zoeken en vinden

Haaientanden zoeken is een sport die iedereen met een stel goede ogen kan uitoefenen. Je moet wat geduld hebben en op een goede plek zoeken. Hieronder vindt u drietal vindplaatsen met enkele tips waar u haaientanden en andere fossielen kunt vinden.

De Verdronken Zwarte Polder – In natuurgebied de ‘Verdronken Zwarte Polder’ vindt u vooral kleinere haaientandjes en vissentandjes, vissenwerveltjes, huidstekels van roggen en ander klein grut. De meeste fossielen liggen hier niet direct aan de zee, maar maar wel dichter bij de zee dan bij de duinen. Wanneer u ergens plaatsen ziet met veel schelpengruis is het raadzaam om daar te gaan zoeken. De beste vindplaats is bij de radartoren in Nieuwvliet.

Het Zwin – Natuurgebied het Zwin ligt ten westen van Cadzand. Het is direct te bereiken over het strand of over de duinen. Een goede manier om hier te zoeken is middels een lange strandwandeling, vlak langs de vloedlijn. U vindt de haaientanden dan vanzelf tijdens het lopen.

Wilt u meer weten over de gevonden haaientand? Van welke haaiensoort hij was bijvoorbeeld. Breng dan een bezoek aan het bezoekerscentrum van natuurgebied het Zwin. De beheerders weten hier alles van.

Haaien

Haaien hebben altijd een mond vol tanden. Bij de meeste haaiensoorten bevindt zich achter elke tand een aantal reserve tanden. Als een tand uit de voorste rij afbreekt dan word deze vervangen door een nieuwe tand uit de rij erachter. De nieuwe tand schuift dus een plaatsje naar voren.

De haai doet twee weken met een tand en verslijt er tijdens zijn leven een paar duizend. Aangezien er al eeuwen haaien zijn, maakt ook u volop kans om een haaientand te vinden.

Haai

Leave a Reply